Sık Sorulan Sorular

Diyaliz hakkında merak edilen konulara buradan ulaşabilirsiniz.

Diyaliz Nedir?

Diyaliz, böbrek yetmezliği olan insanlarda, vücutta birikmiş olan fazla sıvı ve atık maddelerin yarı geçirgen bir membran (zar) aracılığıyla temizlenmesi işlemine denilmektedir.

Hemodiyaliz Nedir ?

İlerlemiş böbrek yetmezliği olan, artık böbrekleri görevini yapmayan hastaların A-V fistül veya kateter yoluyla kanlarının alınarak, bir hemodiyaliz cihazının yardımıyla yarı geçirgen bir membrandan geçirmek suretiyle üremik zararlı maddelerden temizlenerek, fazla suyu da alınarak içeriği yeniden düzenlenmiş temiz kanın hastaya yeniden verilmesi işlemidir.

Kaç Tür Diyaliz Tedavisi Vardır ?

İki tür diyaliz tedavisi vardır:

1-Hemodiyaliz
2-Periton diyalizi

Hemodiyaliz Tedavisine Aç Mı Gitmeliyim?

Hayır. Diyalizden 1-2 saat önce hafif gıdalarla açlığın giderilmesi hemodiyaliz seansının daha rahat geçmesini sağlar.

Hangi Hastalara Diyaliz Tedavisi Gereklidir?

1- Böbrek fonksiyonlarının % 80 - 90'nı kaybetmiş hastalarda
2- Böbrek yetmezliğine bağlı tedavisi önlenemeyen kusmalarda
3- Tedaviye cevapsız sıvı fazlalığında
4- Böbrek yetmezliğine bağlı kanama eğilimi olanlarda
5- Böbrek yetmezliğine bağlı bilinç bulanıklığı olanlarda
6- Böbrek yetmezliğine bağlı perikardit olanlarda

Diyaliz Makinesinde Kaç Saat Kalınıyor

Diyaliz de 3 ila 4 saat arası kalınabilir.

Diyaliz hastalarında suyun önemi ?

Sabah kalkınca,o gün içeceğiniz ölçülü suyu bir kaba doldurun ve gün boyunca aynı kaptan kullanın. Buzdolabının kapağına bir kağıt yapıştırıp her su içişinizi ve miktarınızı yazın kış ne kadar su içtiğinizi anlayın. Her türlü sıvıyı küçük bardaktan için. Tuz içeriği fazla gıdalardan uzak durun. Yemekler arasında diyetisyenin izin verdiği meyvelerden yiyin. Ağız kuruluğuna karşı,ince kesilmiş limon kabuğu çiğneyin. İlaçları yemek sırasında içtiğiniz su ile için. Mümkün olduğunca oyalayıcı işler yapın.Ağzınızda suyu çalkalayın fakat içmeyiniz. Kışın ağız kuruluğunu önlemek için soba veya kalorifer üzerine bir kap su koyun. Normalde suyu içtiğiniz evdeki bölümlerden uzak durun.

Üremik Sendromu ve Belirtileri Nelerdir ?

Kan düzeyleri yükselmiş bulunan azotlu madde ve diğer yıkım ürünlerinin toksik etkileri sonucunda ortaya çıkan belirti ve bulgulardan oluşur. 
Belirtiler: 
Üremik hastaların uyandıktan hemen sonra bulantı ve kusma yakınmaları vardır. İştahsızlık görülebilir,yemek yemenin hastalıklarını artıracağı düşüncesi buna katkıda bulunur. Çoğu kez yorgunluk , halsizlik ve/veya üşüme hissinden yakınırlar. Mental durumları değişmiştir,başlangıçta kişilikte çok dikkat çekmeyen değişiklikler vardır,ama giderek konfüzyon tablosu ve sonunda koma gelişebilir.